A minősítésre kötelezett vágóhidak sertésvágásának alakulása 2016-ban
2017.04.10
A vágósertések vágás utáni minősítéséről és a hasított féltestek kereskedelmi osztályba sorolásáról szóló 136/2011. (XII. 22.) VM rendelet szerint minden 200 db/hét feletti vágási engedéllyel rendelkező vágóhídnak kötelező a vágott test minősítés és az adatszolgáltatás. A táblázat a 2016. évi adatokat tartalmazza.
Megnevezés | Darabszám | Összes meleg súly (kg) | Átlag meleg súly (kg) | Átlag színhús- százalék |
---|---|---|---|---|
SA | 33 394 | 1 248 115 | 37,4 | - |
S | 1 241 829 | 109 286 688 | 88,0 | 61,6 |
E | 1 997 598 | 183 151 175 | 91,7 | 57,8 |
U | 402 987 | 38 272 075 | 95,0 | 53,3 |
R | 39 971 | 3 895 918 | 97,5 | 48,2 |
O | 4 358 | 439 882 | 100,9 | 42,5 |
P | 2 093 | 208 735 | 99,7 | 34,0 |
M1, M2, V | 110 573 | 17 884 021 | 161,7 | - |
Kobzás | 1 358 | - | - | - |
Egyéb nem minősített | 21 043 | - | - | - |
Forrás: NÉBIH