A minősítésre kötelezett vágóhidak sertésvágásának alakulása 2015-ben
2016.04.10
A vágósertések vágás utáni minősítéséről és a hasított féltestek kereskedelmi osztályba sorolásáról szóló 136/2011. (XII. 22.) VM rendelet szerint minden 200 db/hét feletti vágási engedéllyel rendelkező vágóhídnak kötelező a vágott test minősítés és az adatszolgáltatás. A táblázat a 2015. évi adatokat tartalmazza.
Megnevezés | Darabszám | Összes meleg súly(kg) | Átlag meleg súly(kg) | Átlag színhús- százalék |
---|---|---|---|---|
SA | 34 754 | 1 286 391 | 37,0 | - |
S | 1 391 107 | 122 330 297 | 87,9 | 61,7 |
E | 1 868 253 | 170 999 234 | 91,5 | 57,8 |
U | 380 444 | 36 025 151 | 94,7 | 53,3 |
R | 35 844 | 3 497 047 | 97,6 | 48,3 |
O | 4 251 | 429 725 | 101,1 | 42,7 |
P | 1 937 | 196 988 | 101,7 | 34,7 |
M1, M2, V | 93 993 | 15 288 734 | 162,7 | - |
Kobzás | 1 330 | - | - | - |
Egyéb nem minősített | 24 267 | - | - | - |
Forrás: NÉBIH